Çarşamba, Haziran 07, 2006

Yazılım Maliyeti

Maliyet Azaltma

(Yazılım ve Türkiye makalesine ek olarak yazılmıştır)


Yazılım maliyeti azaltma işlemi kapsamlı bilgi gerektiren ve zor bir işlemdir.
Buradaki kalemler,

1- Üretim maliyeti
2- Değişiklik maliyeti
3- Sorun Çözme (debug) maliyeti
4- Satış maliyeti
5- Destek maliyeti
6- Kullanılan diğer yazılımların maliyeti (Veritabanı vs.)

şeklindedir. Değişiklik ve debug maliyetleri küçük gibi gözükebilir, ancak yapılan araştırmalara göre, yazılımın asıl maliyeti bu kısımlarda ortaya çıkar.

Karşılaştığım çoğu yazılımcının en büyük şikayeti, değişiklik talepleri idi. Kullanıcılarının çok zahmetli olduğu / yazılımın konusunun çok değişken olduğu ve sürekli değişiklik taleplerinin geldiği bunun da yazılımı bozduğu, bugün yazılımın içerisinden çıkılmaz hale geldiği ve fırsat olsa baştan yazacaklarını belirtiyorlar. Bunun sadece o seferlik kendilerine mahsus bir durum olduğuna dair bir yaklaşım olsa da, yazılım dünyasında bu en büyük problemlerin arasındadır. Her yazılım ve her konu değişikliğüe ihtiyaç duyar, değişikliğe ayak uydurmayı sağlayamazsanız da bu değişiklik yazılımı alaşağı eder. Yazılım her değişiklikle biraz daha bozulur ve yönetilmesi imkansız hale gelir. Artık başlangıçta özenle tasarlanan yazılım yerine neresinden ne çıkacağı bilinmeyen bir ucube vardır. Her türlü değişiklik ile bu ucube daha da tuhaflaşır ve en ufak bir işlem yazılımın bin tane yerini etkiler, bunlar kullanıma kadar ortaya çıkmaz, kullanımda ortaya çıkan problemler tekrar yazılımcıya gittiği zaman yazılımcı bu problemleri düzeltirken başka problemler oluşur.

Bu da debug maliyetini getirir. Bunlar bir yazılımcının günlük karşıklaştığı durumlardır, bunun farklı şekilde olabileceğini bilmeyen kimseler ise bu döngü içerisinde çırpınırlar. Bu yüzden de maliyetler sürekli artar.

Eğer maliyet düşürme bir amaç ise, bu husus çok ama çok önemli bir husustur. Yazılımlar değişir, bunu reddeden bir mantık yok olmaya mahkumdur. Maliyetlerin içerisine bu yerleştirilmelidir.

Hiç yorum yok: